Budapest adatai
Budapest képgaléria Turisztikai információk főoldal

Budapest területén már több mint 4000 évvel ezelőtt is éltek emberek. Az I. sz. elején a rómaiak vették birtokba ezt a területet, megalapították Alsó Pannónia tartomány fővárosát. A Duna nyugati partján katonai támaszpont és polgári városrész jött létre. I-IV. századi épületmaradványok még ma is láthatók a főváros területén.
Az V. sz. elején nomád népek, a hunok igázták le a várost. A monda szerint a hunok vezérének, Attilának bátyjáról nevezték el a várost Budának. A hun birodalom felbomlása után az avarok telepedtek itt meg.
A magyar törzs Árpád vezetésével 896-ban érkezett ide. A település a századok folyamán fokozatosan fejlődött. Az 1241-es tatárjárás komoly károkat okozott. A város virágkorát Zsigmond (1387-1437) és Mátyás (1458-1490) uralkodása alatt élte. A király halála után politikai és gazdasági hanyatlás következett. 1526-ban a magyar sereg Mohácsnál csatát vesztett a török seregekkel szemben. Az ország három részre szakadt, török, Habsburg- és Szapolyai-uralom alá tartozó területekre. 1541-ben Buda török kézre került, ezzel kezdetét vette a 150 éves török hódoltság.
1686-ban sikerült Budát a törököktől visszafoglalni a Habsburg-csapatok segítségével. Az ostrom során a három város, a Duna bal partján levő Pest, a jobb partján levő Buda és a tőle északra elterülő Óbuda komoly károkat szenvedett. A lakosság nagy része elmenekült vagy elpusztult. A csata befejezése után a Habsburg-uralkodóház német lakosokat telepített itt le. Nagyszabású építkezések kezdődtek, ekkor jött létre a város területén megtalálható barokk épületek, templomok nagy része.
A XIX. században Pest-Buda ismét a magyar gazdasági, politikai élet központjává vált. Itt koncentrálódtak a kormányhivatalok, országos intézmények. A három város rohamosan fejlődött. 1873-ban Pest, Buda és Óbuda Budapest néven egyesült. Vízvezeték- és csatornahálózat épült, megindult a lóvasút, villamosvasút, majd 1896-ban Európa első földalatti vasútja. A két világháború komoly károkat okozott. A budapesti látványosságok nagy része is megsérült.
aloldali kulcsszavaink: budapesti látványosságok, idegenforgalmi látványosságok, idegenforgalom, turizmus, vendéglátás

Budapest legfőbb idegenforgalmi látványosságai
A Budai vár és kerületének leírása Dunai hidak képei, bemutatója Vajdahunyad vára fotókkal Gellért hegy
Hősök Tere leírása, képekkel Fényképek a parlamentről Széchenyi fürdő képekkel Margitsziget
Bazilika leírása, képekkel A nemzeti múzeum bemutatója A Keleti pu. Fő utca
Andrássy út bemutatója A Mátyás Templom fényképes bemutatója Stefánia út bemutatása Aquincum
Operaház kepekkel Városliget bemutatása fényképekkel Nézze meg a Zsinagógát MTA
Turisztikai információk fooldala Google maps Cégismertető Szolgáltatások Elérhetőség